Vil du være elev?
Det håber vi! Men hvordan kan du mon besøge os, og hvordan foregår optagelsesprocessen? Find svaret her.
På Nykøbing Katedralskole får du en skole med høj faglighed, et godt studiemiljø med fokus på klasserumskultur og internationale aktiviteter. Vi har også talentprogrammer og frivillige aktiviteter, samt traditionsrige fester.
Inden vi går igang med at beskrive alle årsagerne til, at Nykøbing Katedralskole er et godt valg, kan du se hvad vores elever siger i denne introduktionsvideo.
Fagene på Nykøbing Katedralskole forbereder dig på din fremtid, ved at give dig en bred almen dannelse, du kan bruge i din hverdag og i resten af dit liv. Desuden opnår du på Nykøbing Katedralskole gode studiekompetencer du kan få gavn af i dit videre uddannelsesforløb.
Vi har en meget bred vifte af fag indenfor både det samfundsvidenskabelige, det naturvidenskabelige og det humanistiske fagområde. Og alle på Nykøbing Katedralskole har idræt som en naturlig del af deres uddannelse hos os.
Katedralskolen er ikke kun en skole. Fredagscafeer med bordfodbold og bands, temafester, gallafest i fineste skrud, årsfest med boder for venner og familie og dimittendfest er nogle af de fester, som du kommer til at opleve gennem din tid her. Der er også flere traditioner forbundet med disse fester, og her er det især gallafesten, som er noget særligt. Her kommer skolens piger i lange kjoler med similisten og pailletter og drengene er oftest klædt i smoking eller jakkesæt. Mange elever ankommer i fantasifulde køretøjer, som senere kører dem til videre fest.
I løbet af skoleåret er der samlinger, hvor eleverne mødes og får informationer om livet på skolen, ser hinanden underholde med sang, musik, teater og “Udfordringen”, hvor klasserne skiftes til at optræde for hinanden.
Tiden på Nykøbing Katedralskole byder også på studietur for hele klassen. I dette skoleår besøger vores elever bl.a Edinburgh, Amsterdam, Toscana, Barcelona, Island og London. En del af studieturene er organiseret som udveksling, så eleverne på rejsen bor en uge hos en værtsfamilie, og senere får man også selv en udvekslingselev til at bo hjemme hos sig.
Efter skole er det muligt at deltage i forskellige aktiviteter: idræt - fx volley eller styrketræning i det nye fitnessrum, billedkunst, kreativ skrivning mm.
Der er også en lang tradition for at eleverne på Katedralskolen laver en musical eller en teaterforestilling, som også er en aktivitet, der ligger efter skole.
På Nykøbing Katedralskole har vi mange venskabsskoler verden over, fx i Italien, Frankrig, Indien, Kenya, Ghana og Vietnam. Vi besøger dem, og de kommer også her til Falster. Disse besøg er en uundværlig del af vores skolekultur, så både elever og lærere kan opleve at høre om livet som HIV-smittet gymnasieelev i Kenya, eller møde indiske gymnasieelever, der har nogle helt andre regler at rette sig efter, end vi kender fra vores land.
Lige nu har Katedralskolen udvekslingselever fra Sydamerika, Asien og Europa. De bor alle privat hos værtsfamilier i Nykøbing og omegn.
Katedralskolens elever har mange forskellige talenter, som de kan udvikle gennem speciel undervisning for talentfulde elever, eller gennem deltagelse i forskellige konkurrencer. Lige nu har Nykøbing Katedralskole talentprogrammer indenfor drama, engelsk, historie, mediefag, science (bioteknologi) og tysk. Vi deltager i de landsdækkende talentprogrammer Forskerspirer, Akademiet for talentfulde unge og ScienceTalenter. I talentarbejdet er der et tæt samarbejde med erhvervslivet, universiteter og andre udenfor vores skolemiljø. Du kan se en samlet oversigt over aktiviteterne her.
Vi har en kantine, der serverer sund og god mad, for på den måde støtter vi op om, at vores elever har det godt og er i form til at lære. Solcellerne på vores tag vidner om, at grøn energi også har en stor plads på Nykøbing Katedralskole. Og så er der også en årlig idrætsdag på skolen for 1.g-eleverne.
Løber du ind i problemer i din tid på Nykøbing Katedralskole? Så kan du få hjælp flere steder. Studievejleder, elevcoach, specialundervisning hvis man er ordblind eller har andre sprogvanskeligheder, samtaler med lærerne er muligheder for dig, hvis det skulle vise sig, at du skulle få behov for støtte, mens du går på Nykøbing Katedralskole.
Stx er en studieforberedende uddannelse, så derfor er det en god idé, at man tidligt begynder at tænke over, hvad man vil uddanne sig til efter eksamen.
Ove Bech Nielsen fra Studievalg Sjælland besøger klasserne flere gange i løbet af uddannelsen, hvor han orienterer om forskellige muligheder.
Om mandagen kan man træffe ham på Katedralskolen til individuelle samtaler. Man kan også kontakte ham på obn@studievalg.dk.
Nykøbing Katedralskoles vision er: Grøn, global, glad og genial.
Vi fokuserer på en grøn profil hvad angår kantinemad og opvarmning via solceller.
Der er kontakt til verden udenfor på det globale plan gennem vores løbende samarbejde med skoler i Asien, Afrika og Europa, samt støtten til initiativer som Operation Dagsværk.
På Katedralskolen er der dagligt en god stemning og en venlig omgangstone, både blandt eleverne men også mellem lærere og elever
At gå på gymnasiet skulle gerne gøre os lidt mere geniale hver eneste dag - både gennem den daglige undervisning, gennem projektarbejde og gennem talentarbejde.
Nykøbing Katedralskole har eksisteret siden 1498. Dengang var Katedralskolen en latinskole, som lå i en skolebygning, hvor Torvet ligger i dag. Skolen lå i tilknytning til Vor Frue Kirke, der nu er revet ned. Det er mange år siden skolen blev grundlagt, men når man ser Katedralskolen i dag, er der ikke meget, der virker gammelt i et klasselokale med projektorer, elever udstyret med computere og avanceret teknologi i laboratoriet. Men vi bygger på et værdifuldt fundament at viden og traditioner, som også dukker op i vores dagligdag.
Hvert år, når studenterne får huen på, er der translokation, hvor eleverne får deres eksamensbevis. Det er en festlig og højtidelig tradition, hvor fanen bæres ind, der er taler og fællessange og hundredevis af studenter og gæster.
I skolens nuværende bygning, hvor de ældste dele er fra 1953, ses en del malerier samt anden kunst og bøger, der er af en ældre dato. Vi har altså en slags livline til skolens historie i vores dagligdag.
Mange års studier på universitetet er den baggrund, som gymnasielærere har. Fastansatte lærere i gymnasiet har derudover en pædagogisk efteruddannelse, pædagogikum, som har fokus på den del af jobbet, som har med undervisningen af eleverne at gøre. Pædagogikum består både af praktik, hvor man underviser, og undervisning i pædagogik samt en eksamen.
Vi glæder os til at møde dig!
Det håber vi! Men hvordan kan du mon besøge os, og hvordan foregår optagelsesprocessen? Find svaret her.
På Nykøbing Katedralskole tilbyder vi uddannelserne STX og HF. Bliv klogere på uddannelserne og dine muligheder efterfølgende her.
Vores tidligere elev Mette Dalgaard Nielsen har beskrevet hendes gymnasietid på Nykøbing Katedralskole. En fortælling som beskriver tankerne bag hendes beslutninger - samt det faglige og sociale på skolen.